Monday, July 11, 2016

Παιγνιοθεραπεία και παιχνίδι - Ποια η διαφορά;


Πολλοί γονείς ίσως αναρωτηθούν: “Τι διαφορά μπορεί να έχει η παιγνιοθεραπεία από το απλό παιχνίδι;”.

Όπως η επίσκεψη στον ψυχολόγο δεν είναι το ίδιο με την κουβέντα με έναν φίλο, έτσι και η παιγνιοθεραπεία δεν είναι το ίδιο με το απλό παιχνίδι.

Τα παιδιά εκφράζονται και επικοινωνούν μέσα από το παιχνίδι. Μέσα από το παιχνίδι φανερώνουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους. Το παιχνίδι είναι η “γλώσσα” των παιδιών. Ο παιγνιοθεραπευτής γνωρίζει αυτή τη γλώσσα του παιχνιδιού, είναι εκπαιδευμένος να την κατανοεί και να τη μιλά. “Συζητά” με τα παιδιά χρησιμοποιώντας διάφορα δημιουργικά παιχνίδια όπως τον πηλό, τη ζωγραφική, το κουκλοθέατρο και τον χορό. Με το παιχνίδι σαν μέσο επικοινωνίας παρεμβαίνει θεραπευτικά και βοηθά το παιδί να ανακουφιστεί από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Τα παιδιά μέσα σε έναν οικείο χώρο γεμάτο χρώματα και παιχνίδια, νιώθουν αρκετά ασφαλή ώστε να εξερευνήσουν τα θέματά τους με τον φυσικό τους τρόπο επικοινωνίας, το παιχνίδι. Δεν έρχονται αντιμέτωπα με άβολες ίσως γι αυτά διαδικασίες, όπως διαλόγους και ερωτήσεις σε ένα περιβάλλον με γραφείο και καρέκλες που ταιριάζει περισσότερο σε ενήλικες. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που η παιγνιοθεραπεία έχει γίνει μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους ψυχοθεραπείας για παιδιά από δύο έως δώδεκα ετών.

Η παιγνιοθεραπεία λοιπόν δεν είναι απλό παιχνίδι, αλλά χρησιμοποιεί το παιχνίδι ως μέσο ώστε να μπει ο θεραπευτής στον κόσμο του παιδιού και να το βοηθήσει.

No comments:

Post a Comment